|
מסלול הטיול המאורגן למזרח תורכיה
|
|
יום 1 > טיסה ת"א- איסטנבול- אדנה
נמריא מתל-אביב לאיסטנבול ובטיסת המשך ננחת בעיר אדנה, עיר נמל בת 1.5 מיליון תושבים. נבקר במוזיאון הארכיאולוגי, בו מרוכזים ממצאים מרשימים שנאספו מאתרים בסביבה. נצפה על הגשר הרומי, עליו צעדו חיילי רומא עם הקיסר אדריאנוס, בדרכם לדמשק ומשם לירושלים (130 לפנה"ס). הגשר משמש עד היום את תנועת כלי הרכב היוצאת מזרחה מהעיר. לינה באדנה.
יום 2 > קרה טפה - סירקילי – איסקנדרון - אנטקיה
נצא לבקר בארמון – קרה טפה (הגבעה השחורה), שנבנה בידי אחד משליטי - ממלכת קווה. תחום שלטונה היה בעיקר מישורי קיליקיה. הממלכה נזכרת בספר מלכים-א' (י'-28), כמקום ממנה קנו סוכני המלך שלמה סוסים לבית המלוכה. נמשיך לצפות על תבליטים חשובים למרגלות תל סירקילי (Sirkeli Höyük). התבליטים נחצבו על גדת נהר סייהן וייתכן ומראים את המלך החיתי מוותלי II, שנלחם כנגד רעמסס ב' בקרב קדש (1278 לפנה"ס). נעבור את העיר איסקנדרון בדרכנו לחצות את רכס האמנוס (כיום נקרא הר נור -NUR), ממנו הובאו ארזים לבניית בית המקדש. נמשיך לעבר העיר אנטקיה ( (Hntakya ("אנטיוכיה שעל האורנטוס" מהתקופה ההלניסטית). נבקר במוזיאון הארכיאולוגי החדש שנפתח לפני מספר חודשים. בחדרי התצוגה מרוכזים עשרות פסיפסים שנאספו מחפירות רובע העשירים הרומים בדפני. במוזיאון ממצאים נוספים מערים שהתקיימו בשטחי העמק הפורה (אללח, תל עטשנה, תל ג'ודידה ועוד). נלון באנטקיה.
יום 3 > אנטקיה- מנהרת ההטיה - מחצבת פסלי האריות - גזיאנטפ
בבוקר נצא לסיור בחוף הים. אל הר "מוסה דאג'" עליו התבצרו מאות הארמנים (1915) בטרם נאספו בידי הצבא הצרפתי . ספור סבלותיהם הועלה על הכתב ברומן היסטורי בידי פ'. וורפל ("ארבעים הימים על מוסה דאג"). נבקר במנהרה שנחצבה בימי הקיסר אספסינוס הרומי, שנועדה להסיט את מימי נהר האורנטוס מהנמל. נחזור לאנטקיה ונמשיך למחצבת ישמק (Yesmek) שהייתה מקור גושי-הבזלת ממנו פוסלו אריות, מלכים ואלים. אלה נועדו לפאר את ארמונות השליטים. נמשיך צפונה ונחצה את הבקע הסורי-אפריקאי בדרכנו לגזינטפ'- Gaziantep)) ללינה.
יום 4 > זוגמה- בירצ'יק – גוביקלי-טפה- אורפה
מבצע בין לאומי אדיר הציל הטביעה במי הפרת את הפסיפסים הנהדרים של העיר זוגמה (ZEUGMA). עם בוקר נצא לראותה במוזיאון הארכיאולוגי שנבנה לכבודם לאחרונה. זוגמה שכנה על מעבר חשוב לחציית נהר הפרת, ועם בניית סכר בירצ'יק על הפרת, התרומם מאחוריו אגם יפה שהציף את העיר העתיקה וחלק גדול משכיות החמדה שלה. נמשיך ונחצה את העיר בירצ'יק (Birecik) בדרכנו לביקור באתר הניאוליתי המפורסם גובקלי-טפה (Göbekli Tepe), שממצאיו מערערים את כל שידענו על התפחות התרבות האנושית. החפירות הארכיאולוגיות גילו כאן ממצאים מפתיעים מלפני כ – 11,500 שנים: מבני אבן מונומנטליים, פסלים וזרעי צמחים, אלה תוארכו כקדומים ביותר הידועים כיום. המבנים מעוטרים בחריטות של דמות בעלי חיים ועיטורים אחרים. מכאן ניסע לאורפה (Sanli-Urfa) ונצא לטייל בעיר העתיקה שנבנתה למרגלות צוק סלע נישא, עליו בנויה מצודה קדומה. למרגלות המצודה נובע מעיין שסביבו נרקמו אגדות רבות, אודות נמרוד ואברהם אבינו נלון באורפה.
יום 5 > אורפה - סיור בעיר - חרן .
נבקר בגן ובבריכת אברהם המקודשת, בה שוחים הדגים המקודשים, זכר למוקד עליו זמם נמרוד להעלות את אברהם. נבקר בשוק הססגוני של אורפה ובמוזיאון הארכיאולוגי . מאורפה ניסע דרומה למישורי חרן שעד לא מכבר היו צחיחים. בשנים האחרונות הפכו למרחבי שדות מורוקים הודות למפעל ההשקיה המרשים, המפזר ביניהם את מימי הפרת. נבקר בחרן הקדומה אשר חלשה על צומת דרכים חשובה ממסופוטמיה לכנען ומצרים. כאן עצרו תרח ובניו בדרכם מאור כשדים. מכאן יצאו אברהם ולוט לנדודיהם בארץ ישראל. מבט סביב לתל חרן מגלה 31 תלים עתיקים, המעידים על ההתיישבות הצפופה שהייתה סביב חרן שהיתה עיר חשובה בצפון מסופוטמיה. מקומות רבים נקראים כיום: "באר יעקב", "עיר נחור", "באר רבקה", "תל תרח" ועוד, שמות אלו נזכרים בספר בראשית וגם בקוראן. נלון באורפה.
צילום: אבי בלום
יום 6 > קחטה- נמרוד דאג' המערבי - אדיאמן
ניפרד מאורפה וניסע צפונה לאורך נהר הפרת אל אגם אתא טורק הענק. נעצור לתצפית על הסכר העצום שאוגר את מימי הנהר. נמשיך לעבר מישורי אדיאמן, בדרכנו לעיירה ההררית קחטה (Kahta). נצא ברכבים מקומיים לביקור באתרי ממלכת קומוגנה אשר שגשגה באזור בתקופה ההלניסטית, נבקר בגשר הרומי על נהר צ'נדרה המשמש את הכפריים באזור עד היום. על דופן הגשר חקוקה כתובות המציינת את הקיסר ספטימוס סוורוס (מאה שנייה לספירה). נתרשם מהטומלוס קרקוש - "הציפור השחורה", המוגן ע"י עמודים נושאי פסלים. מהם נותר פסלה של הצפור השחורה. בטומולוס נקברו אחדים ממשפחת מלך קומגנה. לקראת ערב נטפס לטומולוס הענק שנבנה אנטיוכוס מלך קומגנה על הר "נמרוד דאג'". סביב תל העפר בנה המלך במות פולחן בהם הוצבו פסלי ענק של דמותו מוקפת באלים ובעלי חיים השומרים עליו. נהנה מהתצפית המרהיבה הנפרשת מראש ההר עם צבעי השקיעה אדמדמים. נרד ללינה באדיימן.
יום 7> דיירבקיר - מרדין
נחצה את נהר הפרת בדרכנו לדיירבקיר (Diyarbakir) עירם המרכזית של הכורדים שנבנתה על אחד ממעברי נהר החידקל. נטייל בעיר העתיקה, נבקר במסגד הגדול ובשער העיר. נצפה על החומה שהקיפה את העיר העתיקה. נבקר גם במוזיאון המקומי בו מוצגים ממצאים רבים מ"פרויקט חפירות ההצלה בנהר החידקל". נמשיך לעיר מרדין היפה,הצופה על מישורי מסופוטמיה. מרדין בנויה למרגלות צוק תלול לרגלי מצודה קדומה החולשת עליה. בעיר קיימת מזיגה תרבותית של 4 תרבויות: תורכית, ערבית, כורדית ושרידי קהילה נוצרית- אשורית עתיקה ומעניינת. כיום מתגוררים במרדין כ: 1400 נוצרים ובה 2 כנסיות פעילות וקתדראלה. נלון במרדין.
יום 8> מנזר דיר זעפרן - חסן-כיף - טאטואן
עם בוקר נצא לאזור טור-עבדין (Tur Abdin), כאן מתגוררים רבים מבני הקהילה האשורית. נבקר במנזר דיר זעפרן בו מתפללים הנזירים האשוריים, בשפה הארמית העתיקה. נמשיך לעיירה חסן כיף (Hasankeyf), עיירה כורדית ציורית על נהר החידקל (הדיקלא .(Dicle- רוב שטח העיר והאתרים החשובים שבסביבתה הוצפו במימי האגם עם בניית סכר צ'זרה החידקל . נמשיך בנסיעה במעלה זרימתו של נהר החידקל, נעבור ליד גשר מלאבדי (Malabadi köprösu), מהקדומים בגשרים שבמזרח אנטוליה (הערכה שנבנה המאה 15-14 לספירה). נחצה עת החידקל ונעבור למערכת הנהרות והנחלים המתנקזים לעבר אגם וואן "העין הכחולה של ארמניה". לקראת ערב נגיע אל חוף האגם, ללינה בעיר טאטואן .
יום 9 > עליה לנמרוד דאג המזרחי - אחלט - שייט לאחטמר
נשכים לעלות ברכב מקומי אל הר נמרוד דאג המזרחי. נרד אללועו הגעשי הענק ונטייל לשפת האגם הציורי, שמקרקעיתו בוקעים מעיינות חמים ואדי קיטור. נרד מנמרוד דאג בצידו המזרחי של ההר (אם יתאפשר), לביקור באחלט. מבני הקברים הסלג'וקיים המרשימים, מהווים עדות לקרב המכריע בו ניצחו הסלג'וקים בשנת 1071 את האימפריה הביזנטית ובכך פתחו את כל מישורי אנטוליה בפני הפרשים התורכים. נמשיך בנסיעה לאורך חופי אגם ואן ונעצור לשייט אל האי "אחטאמר". באי שמורה כנסיה ארמנית מהמאה העשירית שקירותיה החיצוניים מעוטרים בתבליטים מרשימים המתארים סיפורים מהתנ"ך. לאחר הביקור באי נחזור למעגן ונמשיך לעיר המחוז וואן בה נלון.
יום 10 > וואן - ממלכת אררט
היום נטייל באזור העיר וואן (Van). מרכז הציוויליזציה של ממלכת אררט העתיקה, אשר שגשגה כאן במקביל לימי בית ראשון (מאות 6-9 לפנה"ס). ניסע לביקור במצודה האדירה של חושאפ (Hosab-Kalesi) המתנוססת מעל לכפר הציורי גיזלסו .(Guzelsu) בסיסה של המצודה הציורית נבנה ע"י האוררטים עליהם ניתן לראות שרידי עיטורים אופיניים לתקופת ממלכת אררט (מאה 6-9 לפנה"ס). מעליהם נבנתה במאה -17 המצודה הנראית היום. נסיעה קצרה תעלה אותנו ל צ'אווש-טפה (Cavustee Tepa). , המצודה שכולה אוררטית . אחת הכתובות מספרת שחיילי העיר האוררטים עמדו כאן בגבורה מול מתקפות הצבא האשורי במאה 8 לפנה"ס . נשוב לוואן ונבקר במוזיאון החדש המציג לראשונה את הממצאים שנאספו מהתקופה האוררטית. בין השאר עבודות זהב עדינות ומתכות אחרות המעידות על כשרונם של החרשים והאומנים האוררטים. נלון בוואן .
יום 11 > תצפית להר אררט -ארמון איסאק פאשה - דואוביזיט
עם בוקר נצא צפונה לאורך נחל מורדיה העשיר במפלים. נמשיך ונעצור בדרך לשאת עינינו אל כיפת הקרח המדהימה, המתנוססת על ראשו של הר אררט - הגבוה בהרי תורכיה, המתנשא לגובה 5137 מ'. נעלה לתצפית על "תיבת נוח" !! בעקבות חפירה שנערכה לפני 25 שנים, משוכנעים החופרים שנמצאו שרידים לסיפור המקראי. מכאן נוכל לצפות בלוע של הר נוסף - האררט הקטן. (3896 מעפה"י). נבקר במצודתו המפוארת של השליט איסאק פאשה (נבנתה 1784) שנשתמרה כמעט בשלמותה על הדרך הבאה מאירן. בתקופה בה שלטו הרוסים בחלק זה של תורכיה, (1913) התגורר כאן המפקד הצבאי וגם הם השאירו את עדותם. נלון בדואוביזיט (Doğubayazit).
יום 12 > טוזלוג'אה – אני - קארס
עם בוקר נצא צפונה, נחצה את העיר איגדיר (Iğdır) בדרכנו לעיירת כורי המלח – טוזלוג'ה, אם יתאפשר ניכנס לבקר במערות המרשימות החצובות בהר המלח. נחצה את גבעות הבזלת שגלשה כלבה מהאררט וניסע במקביל לגבול עם ארמניה, אל העיר אני (Ani). בירתה הנטושה של ממלכת ארמניה העתיקה. שרידיה המרשימים ניצבים על שפת קניון נהר ארפה-צ'אי (Arpcay), על גבול מדינת ארמניה החדשה. העיר נוסדה כבר בתקופת ממלכת אררט (מאה-8 לפנה"ס), ובשנים 961 עד 1045 שימשה אני כבירת ארמניה למלכים מהשושלת הבגריטית המפוארת. אז כונתה "עיר 1001 הכנסיות". החומות האדירות שברובן נשתמרו היטב, תוחמות שטח גדול המאפשר להעריך את אוכלוסייתה בכ-100,000 תושבים. כיבושה בידי המונגולים (1236) והרס דרכי המסחר, גרמו לשקיעתה לעד. עבור האוכלוסייה הארמנית של היום מסמלת העיר את גדולתה של האימפריה הארמנית הקדומה. במהלך הסיור בעיר נפקוד מספר כנסיות, שעדין עומדות על תילן ומעידות על גדולתם של הארמנים בתחום הארכיטקטורה המקורית והבנייה הדתית. בסיום הביקור ניסע לעיר קארס, בה נלון.
יום 13 > המישורים הגיאורגים – הרי הפונטוס – נהר הצ'ורו- הופה
נחצה את ה"מישורים הגיאורגיים" ואנו בלב הטבע הפראי של המדרונות הדרומיים של רכס הפונטוס. בכפרים הנידחים בבקעות הציוריות, משמשים המבנים הגיאורגים העתיקים את בני המקום היום. נחצה את העיר ארדהן (Ardahan) שהחלה כתחנת דרכים והפכה לנקודה אסטרטגית במהלך מלחמת העולם הראשונה. נמשיך דרך שבשאת (Savsat) ונרד לצ'ורו. נתפתל עם הדרך לאורך הקניון האדיר של נהר. נעלה אל פרשת המים ונרד אל המדרונות הצפוניים, העטויים ביער הפונטי העבות. נגלוש אל חופי הים ללינה בעיר בהופה.(Hopa )
שבת, יום 14 > יערות הפונטוס, המשיין - זיל קאלה - איידר
נטייל במורדות המוריקים הרי הפונטוס, נהנה מעצי אשור וערמונים, שלל פריחות ונחלי מים רבים השוצפים בקניונים העמוקים. ניסע לאורך חוף הים השחור ונטפס אל לב הפונטוס במעלה קניון נהר פירטינה (Firtina) , אל ארצם של בני ההמשין, שהגרו לכאן במאות האחרונות כנראה מארמניה. בשלב מאוחר יותר התאסלמו, אך עדיין שומרים על המסורות שהביאו משם .נחצה את העיירה צ'מליהמשין . בעזרת רכב מקומי נטפס למצודת זילקלה ונרד לטיול רגלי מרהיב אל המפלים הלבנים. נמשיך לעיירה ההררית איידר הקסומה. כאן נתארגן ללינה בפנסיון באווירה פסטוראלית למרגלות פסגת הקצ'קר.
יום 15 > איידר – יאיילות - אגם אוזונגול
נעלה ברכבים מקומיים אל יוקארי קאוורון (Yukari Kavroun) , יאיילה הרועים העולים לכאן עם עדריהם בקיץ. מעל לבקעת היאיילה הציורית מתנשאות פסגות הרי הקצ'קר. מן ההרים נרד אל מטעי התה המפורסמים המכסים את המדרונות התלולים של רכס הפונטוס. סמוך לריזה, מרכז עיבוד התה בפונטוס, נבקר אם יתאפשר בבית חרושת ההופך את העלים הירוקים למשקה התה השחור. נתפתל עם הכביש פנימה אל אגם אוזונגול הנפלא החבוי בין ההרים הירוקים. , נטייל ברגל סביב האגם ונתרשם מהמהפך התרבותי העובר על המקום במפגש עם המודרנה. נלון באזור
יום 16 > סומלה- טרבזון טיסה לאיסטנבול-תל אביב
עם בוקר נעלה לביקור בסומלה, המנזר העתיק, התלוי על הצוק גבוה המכוסה ביער עד, -1,200 מטר מעל לנהר ועמק אלטנדרה היפה הפרוסים מתחתיו. עד חילופי האזרחים עם יוון ב 1923 התגוררו כאן נזירים רבים ושמרו על המקום המיוחד שהיה אבן שואבת לאלפי עולי רגל יוונים אורתודוכסים. חדרי המנזר חלקם חצובים בהר וחלקם בנויים כמרפסות תלויות מעל לתהום. ציורי קדושים מכסים את קירות החדרים ונוסכים אוירה קסומה על המקום. התורכים משמרים בקפדנות את המקום, וכל האזור סביב הוכרז כפארק לאומי אלטנדרה. בתום הסיור ניסע להכיר את עיר הנמל היפה טרבזון, ובהתאם לשעת הטיסה נצא אל שדה התעופה לטיסה לאיסטנבול בדרכנו חזרה הביתה.
** ייתכנו שינויים במסלול בהתאם לשעות הטיסות, מזג האויר, הוראות השלטונות ושיקולי המדריך **
|