|
מסלול הטיול המאורגן לטיבט
|
|
ימים 1+2> ת"א – צ'נגדו – ליג'יאנג: העיר העתיקה
נצא בטיסה מת"א לצ'נגדו, ממנה נשמיך בטיסה לליג'יאנג שבשנגרילה. אזור זה היה חלק מטיבט עד הכיבוש הסיני, וסופח למדינת יונאן. עם ההגעה נתארגן במלון ונצא להכיר את העיר ליג'יאנג. עיר זאת היושבת על גבול טיבט, בעמק מוקף הרים מושלגים המגיעים לשיאי גובה של 5,500 מטרים, מכילה בתוכה תעלות מים החוצות אותה לאורכה ולרוחבה והיא גם מקום מושבם של בני מיעוט הנאשי, המנהלים עד עצם היום הזה מערכת חיים מטריארכאלית מרתקת וייחודית. נשוטט ברחובותיה הציוריים של העיר העתיקה ונתרשם מבנות שבט הנאשי ותלבושותיהן המסורתיות המעניקות נופך מרתק אל חבל ארץ קסום זה. לינה בליג'יאנג בגובה 2,400 מ'(ב,ע)
יום 3> ליג'יאנג וסביבתה: שוק הבוקר, כפר בני תרבות הנאשי
נבקר בשוק הבוקר הססגוני של העיר, ונצא לביקור באחד מכפרי השבט האותנטי למקום, בו נראה בצורה מרתקת את מערכת החיים המטריארכאלית יוצאת הדופן של תושבי העיר המסורתיים. פה נוכל לראות אמן במלאכתו ותעשיית מזון ביתית. נעלה לאחד המקדשים הממוקם בראש גבעה מכוסת יער, ונשקיף על הנוף הירוק. לינה בליג'יאנג. (ב,צ)
יום 4> ליג'יאנג – שמורת הר אלף הצבים - לימינג
הבוקר נעזוב את העיר היפה ליג'יאנג לטובת הכפרים המרתקים בהרים. נעצור בכפר העתיק שיגו, אותו נחצה ונעלה לנקודת תצפית מעל נהר היאנגצה. נמשיך בנסיעה עד הגיענו להר אלף הצבים, הנקרא כך בזכות הסלע האדום העגלגל שמרכיב את הגבעות. נעלה ברכבל ונצא לטיול הליכה רגלי בשמורה. לינה בלימינג (ב,ע)
יום 5> ערוץ דילוג הנמר – ז'ונגדיאן Gyeltangteng ארץ השנגרילה
נצא בנסיעה אל אחד מאתרי הטבע היפים והמרשימים של מחוז יונאן, ערוץ דילוג הנמר. בערוץ זה, שנחשב לערוץ הצר ביותר של נהר היאנגצה, מסופר על טיגריס שנצפה פעם על ידי תושבי האזור כשהוא מדלג מגדה אחת של היאנגצה, הארוך בנהרות סין, אל הגדה השנייה. לאחר מסלול ירידה אל הנהר, נמשיך בנסיעה לאורך נהר היאנגצה אל העיר ז'ונגדיאן הידועה גם כבירה של הממלכה השמימית של ההימאליה, ארץ השנגרילה. אזור העיר ז'ונגדיאן זרוע באגמים, גבעות מוריקות וכפרים טיבטיים הנהנים מאוויר הרים צלול כיין. אחר הצהריים נגיע אל מנזר סונגזאנלין, המכונה גם "פוטלה הקטנה" בשל סגנונו האדריכלי יוצא הדופן. לינה בזונגדיאן בגובה 3,100 מ' (ב,ע)
יום 6> ז'ונגדיאן – מנזר טנדרופלינג - דצ'ן
לאחר ארוחת בוקר נסייר במרכז העתיק של העיר ונעלה עוד בגובה, כאשר אנחנו חוצים את ה 3000 מטר. נעצור בעיירה בנזילאן אשר ממנה ואילך רוב רובם של התושבים שנפגוש יהיו טיבטים. נבקר במנזר טנדרופלינג, אחד המנזרים העתיקים, ובו מנדלה תלת מימדית מרשימה. לאורך הדרך נראה את עדרי היאק- התאו הטיבטי- בעל החיים שבעבר סיפק חלק גדול באורח חייהם המיוחד של תושבי האזור ההרריים ונתרשם מהפגודות הקטנות ברכסי ההרים. לינה בדצ'ן בגובה 3,300 מ' (ב,ע)
יום 7> דצ'ן – זונגדיאן- צ'נגדו
לקראת זריחה נלך לנקודת תצפית ממנה נשקיף על הר פדמה, אחת מפסגות רכס מאילי Meili. הרכס מתהדר בלא פחות מ 13 פסגות מעל 6000 מטר! אם הראות טובה נוכל לראות את הרכס נצבע באור יקרות. מפה ניסע בדרך נופית יפה חזרה לשדה התעופה של זונגדיאן ונטוס לצ'נגדו שבסצ'ואן, עיר בת יותר מ 10 מיליון תושבים, הנמצאת ממש סמוך לגבול טיבט ההיסטורית (עד 1914). צ'נגדו הינה העיר החמישית בגודלה במערב סין. לינה בצ'נגדו (ב,ע)
יום 8> טיסה לטיבט: כפרים ועיירות טובלים בירוק לאורך נהר הפרלונג זמפו
מוקדם בבוקר נצא בטיסה אל עומק טיבט, אל העיירה נינגצ'י (לינזהי). לאחר הנחיתה נחבור לרכב שלנו וניסע לאורך נהר הפרלונג צמפו לכיוון מזרח.
הדרך היפה בעמק זה, מן הפוריים בטיבט, תזמן לנו יערות, בתים טיבטיים מסורתיים צופים על הנהר הרוגע, כאשר השדות היפים מעטרים את העמק. כל זאת כשאנו נוסעים לאורך נהרות גדולים וחוצים נחלים, ומכל הצדדים ניבטות אלינו פסגות מושלגות. נעצור לביקור במקדש של דת הבון המערבבת בין אמונות שמאניות לבין בודהיזם. נחצה את עמק לוננג "עמק מלך הדרקונים", ונגיע לעיירה בומי נמצאת בגובה של 3700 מטר, עיירת המחוז המרכזית. לינה בפומי 3,740 מ' (ב,ע)
יום 9> טיול רגלי לקרחון מידו, פיקניק על גדת אגם ראווק הציורי
נתחיל את היום בטיול רגלי אל קרחון מידו, הגדול ביותר בטיבט. מפה ניסע לאגם ראווק, האגם הגדול ביותר במזרח טיבט ומקיף 22,000 קילומטר מרובע. האגם מקבל את מימיו מנהר פרלונג צנגפו וקרחון ראווק.
מפה ניסע לאורך העמק הירוק, כאשר לאורך הנסיעה נחלוף פלגי מים רבים, מפלים, והרים מושלגים, כולם גבוהים מ 6,000 מטר, ומהווים את המחסום הטבעי בין הודו (ארנצ'ל פרדש) לטיבט. לינה נינגצ'י 3,450 מ'. (ב,ע)
יום 10> הר נמצ'ה בראווה אחד הגבוהים בעולם, ולצידו קניון נסתר
אנו ממשיכים ונוסעים מערבה בדרך דרמתית עד הגיענו למרגלות הר נמצ'ה בראווה, אחד ההרים הגבוהים ביותר בעולם- ברום של 7756 מ'. פה נעצור להליכה רגלית לאורך הנהרות הנשפכים למרגלותיו ומתחברים ליארלונג צמפו. פה גם הסיבוב הדרמתי שעושה הנהר סביב ההר, חוצה את ההרים , יורד דרומה והוך לברהמה פוטרה.
כאן הנהר יצר את הקניון העמוק ביותר בעולם (5400 מטר). הנהר יורד מגובה של 2900 מטר ל 1500 מטר לכיוון הודו, כאשר משני צדי הקניון, מתנוססים הר נמצ'ה בראווה מצד אחד, ובמרחק של 22 ק"מ בלבד, מצדו השני של הקניון, מתנוסס הר גיאלה פלרי בגובה 7,294 מ'. אחר הצהריים נערוך טיול רגלי בעמק לוננג, אחת מפנינות היפות ביותר בטיול, ונחצה כפר טיפוסי. לינה בלולנג 3700 מ'. (ב,ע)
יום 11> לאורך נהר היארלונג צמפו (ברהמהפוטרה)
רגע לפני שנגיע לעמק נהר היארלונג צמפו נעבור במעבר ההרים סרקם-לה (4,520 מ'), ממנו נשקפת תצפית מרהיבה על הר נמצ'ה בראווה ופסגתו הדומה לשן של כריש. מפה נרד לעמק היארלונג צמפו, שלצדו ארזים עתיקים, בני 2500 שנה, אשר ניצלו מכריתת היערות המאסיבית שממשלת סין עשתה במקום. העמק הפורה הוא גם מקום מושבם של מספר מנזרים, ובאחד מהם נבקר. ניסע לאורך נהר היארלונג צמפו מערבה. הנהר מתחיל מקרחון אנגסי שליד הר קיאלש במערב טיבט, זורם ברום של 3500 מטר, ולכל אורכו נוכל לראות שדות שעורה ירוקים ושדות צהובים של חרדל בשיא פריחתם. זהו אסם התבואה של טיבט, בזכות השמש הרבה והמים הזכים. לינה בגיאצה במלון הטוב ביותר בנמצא (שרותים ומקלחת לכל חדר), בגובה 3,100 מ' (ב,ע)
יום 12> לאורך עמק היארלונג צמפו : קברי המלכים העתיקים
נמשיך וניסע לאורך עמק היארלונג צמפו מערבה, תוך התוודעות לחקלאות לחיים הטיבטיים. בדרכנו נעבור מההרים המוריקים לרמות הגבוהות והחשופות של טיבט. לאחר מספר שעות נסיעה נגיע לאחד מפיצולי הנהר, וניסע לאורכו עד הגיענו לצדנג. פה ישבו המלכים הראשונים של טיבט ופה, על פי האגדה, נוצר העם הטיבטי ממפגש של שדה עם קוף. נכנס לאחד הקברים העתיקים ונעבור למרכז העיירה לביקור מרתק במנזר הפעיל במקום. לינה בצדנג.3,515 מ' (ב,ע)
יום 13> מנזר סאמיה הבנוי כמו מנדלה - האגם היפה ביותר בטיבט - לעיר גיאנצה
נעבור אל כפר ומנזר סאמיה (Samye), המנזר הראשון בטיבט (מאה 8). המנזר בנוי במתכונת דיאגרמה קוסמית, הקרויה מנדלה. לפי המסורת בסאמיה נערך ויכוח תיאולוגי חשוב בין שני מורי דת בודהיסטים – האחד סיני והאחר הודי. לתוצאות הויכוח היו השלכות מרחיקות לכת על עתידו של הבודהיזם הטיבטי. נמשיך וניסע לאורך גדות נהר יארלונג צנגפו (Yarlung Tsangpo), או בסנסקריט הברהמפוטרה אל אגם ימדורק (Yamdrok Tso), אגם שצורתו כשל עקרב וצבעו טורקיז. זהו אחד מארבעת האגמים הקדושים בטיבט. נמשיך דרך מעבר הרים שגובהו 5200 מ' ובו קרחון קרולה, אל העיירה גיאנצה (Gyantse), בה נלון 3,980 מ'. (ב,ע)
יום 14> סטופת קומבום המרשימה, טיול בשכונות העתיקות, נסיעה אל העיר שיגאצה
נבקר בסטופת קומבום (Kumbum) המפורסמת שנבנתה במאה ה- 15 ומכילה אלפי פרסקאות מקוריים. נטייל באחד הרובעים עתיקים והמסורתיים של גיאנצה ונעלה לתצפית ממבצר גיאנצה, ממנו נשלט האזור במאות הקודמות, ופה גם נעצרו הכוחות הבריטיים בעת שניסו להשתלט על טיבט. אחר צהרים ניסע אל שיגאצה (Shigatse), אחת מנקודות היישוב הגדולות ביותר בטיבט. לינה בשיגאצה.3,840 מ' (ב,ע)
יום 15> שיגאצה: מנזר טשי לומפו – לעיר הבירה להסה
נתחיל את היום בביקור בקומפלקס העצום של מנזר טאשי לומפו (Tashilumpo), מקום מושבו המסורתי של הפנצ'ן לאמה (Panchen Lama). באחד מהיכלי המנזר שוכן פסל בודהה מאיטראה (Maitreya, הבודהה של העתיד) מצופה זהב שגובהו 27 מטרים. נהלך בשוק המקומי, ואחרי ארוחת צהרים ניסע לעיר הבירה להסה (Lhasa), הנמצאת בגובה 3,595 מ' מעל פני הים. קצת לפני שנגיע לעיר נעצור במנזר דרפונג ((Drepung, הנמצא מערבית לעיר, והיה אחד משלושת המנזרים החשובים בטיבט.
לינה בלהסה 3,595 מ'. (ב,ע)
יום 16> להסה: מקדש הג'וקנג וארמון הפוטאלה
היום נבקר בגולת הכותרת – הפוטאלה (Potala), שהוכר לאחרונה גם אתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו. זה היה מקום שבתו של הדלאי למה, ראשי הנזירות ומקום התכנסות השרים הטיבטים עד הכיבוש הסיני.
תחת השלטון הסיני העיר עוברת תהליך של מודרניזציה והריסת המורשת הטיבטית. אחר הצהריים נכנס לקודש הקודשים של העיר – מקדש הג'וקאנג (Jokhang), המוכר גם כמקדש הקדום ביותר בטיבט ובו פסל בודהה מוזהב. כמו במסורת הטיבטית נעשה שלושה סיבובים בבארקור (Barkhor)- סיבוב הקפת המקדש, גדוש עולי רגל ובשפע דוכנים לממכר תשמישי קדושה, בגדים, תכשיטים ואבני טורקיז. לינה בלהסה (3,595 מ'). (ב,ע)
יום 17> המנזרים הגדולים של בירת טיבט
נצא מהעיר ונבקר בשני מנזרים חשובים מאוד: גנדן (Ganden), מנזר שנוסד על ידי צונג קא פה (Tsong Ka pa), אשר ייסד את זרם הגלוקפה (Geluk pa), "הכובעים הצהובים". בראש הזרם יושב הדלאי למה וראש המנזר נחשב מורה החשוב ביותר בזרם הגלוקפה. המנזר נבנה במיקום מרהיב גבוה מעל העמק ומאפשר תצפיות מרשימות על האזור. בעונה זו נוכל למצוא גידולי שעורה וחרדל באזורים הפוריים ליד הנחלים ויאקים רועים במעלה ההרים. נחזור ללהסה ונבקר במנזר סרה (Sera) שנהרס במהלך מהפכת התרבות וכיום הולך ונבנה מחדש. אחר הצהרים ננסה לראות את תהליך ההתדיינות שנעשה בחצר בין הנזירים. חזרה ללינה בלהסה. 3,595 מ' (ב,ע)
יום 18> להסה – צ'נגדו - הביתה
נהנה מזמן חופשי במרכז להסה, כדי לחוות את המקום בצורה בלתי אמצעית, תוך הסתובבות בין עולי הרגל והחנויות הפזורות באזור העתיק של העיר. נעבור לשדה התעופה לטיסה לצ'נגדו, פה נחליף מטוס ונצא בטיסת לילה ישירה לישראל. נחיתה בבוקר היום ה 19 (ב)
יתכנו שינויים במסלול עקב הטיסות, מזג האויר, הוראות השלטונות ומיטב שיקולי המדריך לטובת הטיול.
|